onsdag 29 april 2009

30.04.09 råttan


Målar många småbilder nu i tusch och gouache. Det här var gårdagens favorit -"Råttan". Ibland funderar jag på vart de olika motiven kommer ifrån, men oftast ger jag upp och målar det jag ser. Det är då det är som roligast. När jag själv blir överraskad

tisdag 28 april 2009

29.04.09 kossa mu

"kossa mu"
min far var bonde
jag var typ allergisk
men det gjorde ingenting
för jag lärde mig något annat
jag lärde mig använda min fantasi

måndag 27 april 2009

28.04.09 tystnad


I dag får min bild tala för sig själv.

27.04.09 småbilder


"blå hingst"

I dag har jag målat med tusch och gouache (också kallad täckfärg). Har gjort ett x antal små bilder i storlek av en tändsticksask. Roligt att byta storlek på det man gör. Vill gärna måla stort och ta ut svängrummet, men ibland är det roligt att få peta lite i det lilla. Leka lite smått. Tycker själv att små bilder är spännande. Generellt sett har de en annorlunda komprimerad dynamik.

söndag 26 april 2009

26.04.09 vissla

När jag gick igenom gårdagens bilder från krokin stack den här ut ur mängden. Var bara tvungen att teckna dit några toner till hennes visslande läppar. Kallar den "glöm inte att vissla" och vad jag vill säga med det är väl att man ska försöka se det positiva i livet. Även om man är ledsen kan en liten trudelutt pigga upp. Jag har en vän som heter Göran Hogen och han visslar ofta. Det är härligt. Är själv likadan. Jag anser att man blir glad av att vissla. Pröva.

lördag 25 april 2009

25.04.09 kroki


Har haft en gäng konstnärer och en debuterande krokimodell hos mig i dag, så nu i sena timmen är man ganska körd mentalt sett. Men jag är glad. Det har varit en alldeles fantastisk dag, och när jag gick igenom bilderna efteråt så fann jag en hel del som var godkända. Dessutom en hel del som jag kan arbeta vidare med. Den bild som min trötta hjärna just nu är mest nöjd med är den här ovanför. Ingen titel än.

torsdag 23 april 2009

24.04.09 påverkan eller inspiration

"purple days"
Förra sommaren var jag i Åmål på en utställning. En konstnär visade bilder från hela sitt liv. Heter det retroperspektiv utställning? Han var mycket duktig men tyvärr har jag glömt namnet. Mitt minne minns i bilder. Eller i färg. I alla fall, det jag tog med mig därifrån var just färgen lila (han hade använt den kulören ganska flitigt under åren) så när jag kom hem målade jag tavlan "purple days" som ni ser här ovanför.
Vad vill jag säga med dagens text då? Jo, att det är bra att åka på andras utställningar. Bli påverkad, få inspiration och inte fastna i ett träsk av vana och ren och skär hemmablindhet.

onsdag 22 april 2009

23.04.09 bruksmiljö

I går fick jag ett nytt tema presenterat för mig. Bruksmiljö. Det ska vara klart den 26 september så jag har lite tid på mig att tänka på ordet, fundera på vad det kan betyda för mig. Spontant gick mina tankar till gamla öde fabriksområden. Skuggor och sten.. Låter min bild "monument" få representera texten i dag.

22.04.09 förberedelser inför konstrundan 2009


Den 21 Maj är det dags för den årliga konstrundan. http://www.konstrundaiklaralvdalen.se/ En månad kvar. Måste börja fundera på vad jag ska hänga på väggarna. Vad jag vill visa publiken. Vad som ska monteras och ramas in. Hittade den här bilden i datorn. Den är målad på duk, men inte spänd på någon kilram. Det vore skoj att ha med den. Tycker om den.

måndag 20 april 2009

21.04.09 Skata (Pica Pica)


Varje morgon när jag är ute och går med hunden, tittar jag och lyssnar på fåglarna. Vad vore världen utan dem? Bilden för idag är en skata (Pica Pica). Den intilligentaste fågeln om man ska tro på vetenskapen. Jag tycker de är snygga. Läs mer om dem vid: http://sv.wikipedia.org/wiki/Skata

20.04.09 Färdig tavla


När vet man att man är klar med en bild? Hos mig är det en magkänsla. Det är när jag tycker att jag kan signera tavlan. Oftast stämmer det, men ibland kan det gå en tid innan jag upptäcker saker jag retar mig på. Det kan vara teckningen, färgen, balansen.. ja någonting som känns fel.. och då måste jag fortsätta för att försöka rätta till det. Ibland klarar jag av det, ibland inte. Ibland tröttnar jag helt på den bild som jag tidigare varit så nöjd med och bara målar över alltsammans.. fördelen med det är man får en härlig struktur :)


Bilden som får representera texten i dag kallar jag "profil 2008". Den är jag nöjd med, men den är också ett klassiskt fall av att stanna i tid. Det är så lätt att måla sönder bilderna. Arbeta för mycket och hela känslan försvinner.

lördag 18 april 2009

19.04.09 vatten


Bilden på båten här ovan var med på en samlingsutställning om vatten. Tänkte på det nu på morgonen. Vattnet. Vad viktigt det är.
Om ni någon gång suttit vid ett hav och lyssnat vet ni vad jag talar om. Men det är inte bara då. Ett lätt sommarregns smekningar. En riktig skurs melodi över ett plåttak. Ett glas direkt från kranen. Vilken lyx vi i Sverige lever i. Planeten, kroppen, livet.. mycket av det är vatten även om det förvisso finns öken som kontrast.
Vilka tankar får ni när ni tänker på vatten?

18.04.09 landskap


Mina "landskapsbilder" är inte realistiska. De är från min fantasi. De är platser jag kan drömma mig bort i. Förhoppningsvis kan även andra det.

torsdag 16 april 2009

17.04.09 humor


Humor är en viktig del i mitt arbete med konsten. Om man inte kan skratta åt dumheterna ibland, då tar man sig själv på alldeles för stort allvar. I går hade jag en vän och kollega och hälsade på och vi gick och fnissade gott åt alla tokiga tavlor jag har gjort. Var kommer alla skumma motiv ifrån?
Bilden här ovan har Thomas Strandberg gjort, (http://www.strandbergart.se/) men jag har skrivit texten. Vi satt en dag hemma i hans kök och bläddrade i en hög med tuschbilder han hade liggandes och rätt var det var började jag skratta. I mitt huvud tänkte jag det som står under bilden. När jag berättade det för honom och hans fru började vi alla skratta. Det kom många liknande komiska inslag den dagen. Vi bestämde oss för att försöka samla alla och trycka det i en bok. Den ska vi presentera den dagen vi får till skott vår gemensamma utställning "bara tusch", men varken tid eller plats är bestämt än. Vi letar efter det rätta galleriet.

16.04.09 min ateljé


I oktober förra året flyttade jag från en ateljé på tre rum till ett tvåvånings hus med fem rum. Den ligger på Ängvägen 1, Blia Munkfors. Använder mig av övervåningen till själva skapandet och nedervåningen har vi gjort om till ett galleri på tre rum. Det är bra att ha ett ställe där man kan visa upp färdiga tavlor. Inramade, signerade och klara till försäljning.
Det finns många olika typer av ateljéer, men jag gillar att ha kaos i min ateljé. Titta bara på synonymerna för kaos. Oreda, virrvarr, förvirring, villervalla, röra, anarki, upplösning; ogenomskådlig komplexitet, oförutsägbarhet, ovisshet; urtillstånd, oordnad materia. Det är ord som för mig låter roliga. De ger en bild av en plats där det händer konstiga saker. Ett sagolandskap. Det gillar jag.

Men man måste städa ibland. Det är ofrånkomligt. Det blir så sunkigt annars och det är skönt att få en ren yta att börja om på. I ett kaos tappar man också ständigt bort det man behöver, men då får man improvisera och det ger oväntade resultat. Ibland bra, ibland dåligt, men man lär av sina misstag.
Dagens bild är från min ateljé. Dess golv för att vara exakt. Tycker den representerar texten ganska bra.

tisdag 14 april 2009

15.04.09 musiken


Idag vill jag skriva om hur viktig musiken är för mig i mitt arbete. Utan den vore det dystert. Har alltid musik på när jag arbetar. Kvittar egentligen vad det är. Det går i perioder.
Just nu är det "Andra sjunger Olle Ljungström" som har varit favoriten ett tag. Helst på hög volym. Tyvärr är jag ganska lättskrämd så jag hoppar alltid högt varje gång min fru till slut lyckas fånga min uppmärksamhet. Men det får jag ta.
Låter texten representeras av min bild av "Cornelius".

måndag 13 april 2009

14.04.09 återkommande motiv


I går kom det en ängel till mig igen (se bilden ovan). Det är spännande det där, att en del motiv återkommer vilket man vill eller ej. Som änglar. De har följt mig en längre tid. Är det så för andra också? Antar det. En del konstnärer gör ju samma motiv hela livet.

13.04.09 levande modell


Tänkte skriva lite om modellernas del i mitt skapande. Viktiga pusselbitar man behöver, men tyvärr inte så ofta man får tillgång till. Det är synd för man behöver träning på levande ting. De har en gnista man inte finner i ett fruktfat.
Så man får ta chansen när man får den. Möjligheten att teckna former, tomrum, skuggor och stämning är underbart. Jag har en teori som bygger på att det är bra att kunna teckna innan man ger sig på att förenkla, abstraktisera och naivistisera. Så jag försöker träna på att teckna varje dag om jag kan. Allt kan tecknas av, och när man väl börjar få in snitsen, kan man börja teckna sånt som inte finns.
Det är ännu roligare.


lördag 11 april 2009

12.04.09 reflektion


I går var jag på Konstrunda i Fryksdalen. Orkade naturligtvis inte åka till alla. Blir alldeles för påverkad av människorna, bilderna och tekniken. Men det är härligt att få inspiration till något nytt. En injektion av stimulans. Nu efteråt tar jag mig tid att reflektera över vad jag sett och hört. Funderar på hur jag skulle kunna använda mig av det i min egen konst.
Låter min bild "a moment of blues" tala för texten i dag.

fredag 10 april 2009

11.04.09 inspiration


Tack vare min hund kommer jag ofta ut på tidiga morgonpromenader där jag får uppleva när världen vaknar. Det är svårt att tänka sig att man skulle kunna måla något så vackert, så i dag får ett foto tala för texten.
Det är bra att gå och fundera. Det är där många ideér föds. men inte i dag. Idag tänkte jag bara på att jag ska åka på konstrunda i Fryksdalen. Det ska bli kul. Möta gamla bekanta och se vad de och andra har producerat. Det kan säkert inspirera till något nytt och gör det inte det, så kvittar det. Har inga förväntningar för då kan man bli besviken. Förhoppning. Det är ett bättre ord.

torsdag 9 april 2009

10.04.09 grodan


En konstnärskollega sa en gång till mig "om du känner dig riktigt nöjd med en tavla, men ändå bestämmer dig för att måla över, vad händer då?" Först blev jag irriterad över denna fråga, men den bet sig fast inne i min hjärna. Vad händer då? Efter några veckor så bestämde jag mig för att pröva. Nu vet jag svaret, och jag visste det nog redan innan. Oftast blir det så in i h-e bättre, fast ibland blir det skit. Men om det blir skit, så är det ju inget problem att fortsätta. Strukturen förbättras alltid.
Tavlan här ovanför var en sån. Först hade jag bara målat själva masken och ögonen och där kände jag mig nöjd. Kallade den för "KISS AND MAKEUP". Bara titeln var ju guld tyckte jag. Det tvåtydiga ordet makeup fick mig att småle en hel dag. Men så läste jag en bok. "Duma Key" (som jag för övrigt kan rekommendera) av den amerikanske författaren Stephen King. Han skrev om en konstnär som lade in lite udda saker i sina bilder och jag blev sugen på att prova. Några dagar tidigare hade jag skissat grodor så jag bestämde mig för att kasta in en i bilden och fylla på med lite växlighet för att få balans. Var tvungen att teckna upp ansiktet också som tidigare bara hade antytts i färgerna.Denna gång tycker jag att det blev bättre, men nu passade inte titeln längre så just nu går den under namnet "GRODAN" 90x90

onsdag 8 april 2009

09.04.09 alternativ


Ofta när man har ett tema att jobba med får man många olika ideér. Den 25 juli - 2 aug ska jag delta i en samlingsutställning i Tällerud där årets tema är "HÄSTKRAFTer". I och med att jag nu har haft ganska lång tid på mig att förbereda mig ploppar det upp nya tankar runt ämnet hela tiden. Men varför ska man begränsa sig? Låt det som vill komma, komma. Jag får välja det absolut bästa när det är dags att packa bilen.
Började med att måla och teckna vanliga hästar och det blev en hel del. Då började en annan tanke mala i mitt huvud. Tanken på barnens kraft. Vår framtid. För att visa det började jag teckna och måla hästleksaker. Plötsligt var det gunghästar, leksakshästar och käpphästar lite här och där i min ateljé. Igår kom tanken på sjöhästar. Efter att ha läst lite om dem insåg jag att de är ju helt fantastiska djur. De bara måste jag försöka visa min version av. De är som kvarglömda sagoväsen. Häst-fisk-fågel. Små vattendrakar. Underbara. Tyvärr har de blivit överfiskade på många ställen och flera arter är hotade av utrotning. Det beror på att på många håll, främst i Asien, används torkad sjöhäst som naturläkemedel och som turistsouvenirer.
Låter dagens tanke representeras av en bild jag gjorde igår. Kallar den rätt och slätt för "SJÖHÄST" akryl.

tisdag 7 april 2009

08.04.09 spark-i-magen-känslan-och-motsatsen

Man kan måla/teckna många bilder utan att man känna någonting speciellt, men ibland infinner sig den där spark-i-magen-känslan. Man vet att det är bra. Ett fånigt flin infinner sig ofta i ansiktet på vederbörande och man studsar runt lite lätt på plats. Det är en underbar känsla som ingen kan ta ifrån en. Det är konstnärens kick. Ett drogfritt alternativ.

Motsatsen är förstås inte lika rolig. De där dagarna som det bara blir skit. Ingenting lyckas och man går och funderar på varför man inte längre kan. Helt plötsligt kommer det tankar om att man aldrig mer ska kunna dra ett vettigt streck. Varför ska man överhuvudtaget fortsätta med detta idioti.

Det är erfarenheten som till slut talar om att det kommer bra och dåliga dagar. Och funkar inte det ska man alltid ha en bra vän att ringa till som kan tala om det. Jag har en, och om du inte har någon än, så rekommenderar jag dig att skaffa en du med.

Dagens tanke får representeras av min tavla "profil 2008". Den var för mig en spark-i-magen-känsla (på ett bra sätt).

måndag 6 april 2009

07.04.09 förändring


Med våren kommer en längtan efter förändringar. Man får en massa ideér om hur allt skulle kunna bli bättre och ibland kan det faktiskt funka också. Man ska inte vara rädd för förändringar, men man ska kanske tänka efter lite extra innan man genomför de stora.

Själv har jag fått en ide i huvudet om hur jag skulle kunna använda mitt "konsthus" på ett annat sätt, ett mer praktiskt, men då krävs det lite arbete. Dessutom kostar det också tid och pengar. Det är sällan något är helt gratis, men i längden kan man kanske spara in det på annat vis. Jag får väga fördelar mot nackdelar och ge det lite tid. Inte sällan, kan själva planeringen vara det som är roligast.

Jag låter dagens text representeras av min målning "OSIRIS". Ursprungligen var Osiris en fruktbarhets- och sädesgud men liksom många andra egyptiska gudar ändrades hans funktion med tiden. Osiris personifierade pånyttfödelsen och berättelsen om honom utgjorde en förebild för de viktiga egyptiska begravningsriterna. Material: Akryl på duk. Storlek: 70x90.

söndag 5 april 2009

06.04.09 gallerier


Satt i går tillsammans med min vän och kollega, Thomas Strandberg, och funderade på var vi kunde ha vår utställning "bara tusch". Det finns ett stort antal gallerier, men det ska vara på rätt ställe, i rätt tid och passa oss som personer också. Då blir det inte så lätt. Dessutom brukar det vara mer eller mindre svårt att komma in på gallerier. Väntetiden kan variera och alla tar procent på vinsten. En del mer, en del mindre. En del sköter marknadsföring, hängning och vaktandet av utställningen, andra inte.
Det är den mindre roliga biten av konstnärskapet, det roliga är att skapa. Resten kunde kvitta. Förr var det ofta en gallerist som skötte allt runt omkring och konstnären kunde fokusera på att skapa. Nu ska man kunna allt. Och går det bra så bör man ha egen firma (som jag) och då ska det bokföras och deklareras också. Det passar inte alla. Själv har jag något något jag kallar för blankettfobi, men tar hjälp av en revisionsfirma. Det finns hjälp, men det kostar, och det är få konstnärer som kan "leva" på konsten. Men man får ta det onda med det goda. Man målar inte för pengar. Man målar för att man inte har något val. Vetskapen om hur man skulle må utan möjligheten att få avreagera sig via konsten lämnar inget alternativ. Det lämnar bara möjligheter.
Låter "bara tusch" tanken få representeras av ännu en tuschbild. Denna gång av en gris. En galt.

lördag 4 april 2009

05.04.09 hus


Är ute på resa just nu och befinner mig för närvarande i Göteborg. Det är spännande att resa lite. Få se nya hem och nya miljöer. Man får tankar och ideér som man inte kan komma åt om man hela tiden är på samma ställe. Jag tror det är bra att skaka om hjärnan lite ibland. Låter den här tanken representeras av en bild jag gjorde till en utställning med tema hus. Kallar bilden här ovan för "Casablanca" (det vita huset).

fredag 3 april 2009

04.04.09 fantasi kan både roa och skrämma



När man arbetar med bilder får man en annorlunda syn på tillvaron. Man hittar saker och figurer i alla möjliga ting. Isfläckar, skuggor, vattenpussar (som är ett ganska fint ord måste jag bara tillägga), lövverk, molnformationer etc. När jag var ute på en promenad i går gick jag förbi en grävmaskin och helt plötsligt kunde jag se en dinosaurie stå där mitt framför mig. Fascinerande. Jag gjorde en snabbskiss av maskinen så kan jag använda mig av den längre fram, om jag vill göra en mer bearbetad tavla.

Det är kul det där. Vilken otrolig värld man lever i när man väl har fått fram det där seendet, för det tar ett tag att skaffa det, och alla kan inte få det. Tror det beror på fantasin. Tyvärr tror jag att det också kan vara omöjligt att bli av med det efter att man vä fått fram det, så var försiktiga ni där ute.

Fantasi kan både roa och skrämma.

torsdag 2 april 2009

03.04.09 poesi


Lättsam flirt kan utvecklas till ren destruktiv otillgänglighet.

Det är då förälskelsen slutar, och kärleken har sin början.




(Det här var ett smakprov på min poesi vid www.poeter.se/westlund
och den får representeras av en bröllopsbild på mig och min fru.)





onsdag 1 april 2009

02.04.09 hundar


Hundar. Ett tema jag arbetade med innan hästarna. Det är roligt med tema. Försöka få fram flera olika alternativ på samma ämne. Göra alldeles för många och sen välja ut de bästa till publiken.
Har själv hund, dvärgsnauschern Wilma. Vi tar ofta långa promenader. Då går jag och funderar. Hur ska man komma vidare med en bild? Hur kan man lösa problem som uppstår? Kan man göra på något annat vis? Motion och frisk luft är bra för hjärnans aktiviteter tror jag.
Bilden här ovan representerar alla hundar som skäller utomhus. Kallar den för "enerverande".
Medverkar i Hagfors just nu med tio bilder som valts ut av Hagfors Konstförenings ordförande Stefan Norén. De arrangerar en samlingsutställning med tema "hundliv i bild" och den pågår från och med den 21 mars - 5 april.

01.04.09 vårkänslor



Vilken underbar dag. Man riktigt känner hur vårkänslorna kommer och hur växterna längtar efter att få titta fram. Har även i dag tecknat en häst förstås, men för att få lite variation på bilderna här på bloggen valde jag en tulpanbild i dag. Tyckte den passade dagen.

Det var förra året jag plötsligt började måla tulpaner. Det trodde jag aldrig. Varför ska man måla blommor? Men det är det som är det roliga med att vara konstnär. Man får inte alltid bestämma över vad man ska måla, bara ibland har man den ynnesten.

Men när det kommer tankar om ämnen man aldrig funderat över tidigare blir man nyfiken och vill veta mer. För att göra en lång historia kort så hann det bli både efterforskningar och en hel del tulpaner innan jag avslutade med denna stora bild (70x100) kärlekstulpaner.