söndag 31 oktober 2010

Änglamugg


God morgon. Nu sitter jag här och dricker kaffe ur min alldeles egendesignade kaffekopp. Inte så illa, möta dagen tillsammans med kaffe och en ängel, he he. Så fort jag druckit ur ska jag gå ut med hunden och meditera. Det lärde jag mig i går att man kan göra även när man går. Ska samla mina tankar och möta nya. Ha det fint/Hans.

lördag 30 oktober 2010

Fjäderfä med boll


Känner mig glad.


Fick klart den här bilden i går.

"Fjäderfä med boll"


Den får mig att le.

Den får mig att skratta.

Den får...


...bli med till Stockholm.

torsdag 28 oktober 2010

Batteriladdning


I går hade jag en riktig soffliggardag. Regn och löv piskade marken och det var ett riktigt hundväder, om man nu får använda den slitna frasen. Den stämmer inte så väl överens med verkligheten, min hund gillar inte det vädret mer än vad jag gör. Vi tog naturligtvis de obligatoriska tre promenaderna, men jag kan inte säga att vi njöt av dem. Det jag njöt av var braskaminen, soffan, filten och en god bok. Att hunden sen låg tätt, tätt tryck mot mig gjorde det inte mindre angenämnt. Inte konstigt att vi slumrade till då och då.

Men gjorde jag då inget vettigt förutom att vila på hela dagen? Jo, faktiskt. Jag betalade räkningar och tog kontakt med ett galleri i Tidaholm. Där kanske det blir utställning 2011 om allt blir som det ska. Så helt hopplös var inte dagen. Föressten, vila är aldrig fel. Man måste ladda batterierna i bland.

tisdag 26 oktober 2010

Änglamakerskan


Har lämnat in bilden "Änglamakerskan" vid en specialist för att få en ny kilram. Den förra råkade jag bryta sönder när jag blev arg under skapelseprocessen. Kilramen blev skev och det klarade jag inte av att se så delar av den hamnade i kaminen och gick bokstavligen upp i rök. Iaf, tavlan skulle hinna bli klar innan jag åker till Stockholm den 4:e nov. Bra! Jag vill gärna ha med henne.

söndag 24 oktober 2010

Liv och död


I dag är det sista dagen på höstsalongen. Dags att plocka ihop de tavlor som är kvar. Det är i dag det, igår hade jag en heldag i ateljén. Dödade den stora bild jag hållit på med under en längre tid. Den retade mig till vansinne genom att aldrig bli så där bra som jag ville att den skulle bli. Men det är ok. Det är så ibland. Under tiden jag gick där och förbanade den så tillkom tre andra bilder som jag tyckte desto bättre om. Man kan säga att en bilds död gav liv till tre andra. Tyvärr kan jag inte visa någon av de tre här, för de tillhör ett hemligt projekt, men jag kan visa ett av mina nya konstkort i stället. Ett jag blev riktigt nöjd med.

torsdag 21 oktober 2010

Bilderna måste vila


I går bråkade en bild med mig. Den stora feta fågeln provocerade mig såpass att den åkte på däng och försvann. I stället kom en paradisgrön sköldpadde & grodliknande ängel in i duken. Tyvärr kan jag inte säga att jag är till 100 % nöjd med den heller. Skulle velat fortsätta med den i dag, men det kommunala arbetet tar min tid 9-22. Så är det ibland. Bilderna får vila på ren automatik. Det kanske de ändå behöver, så det är bara bra att vardagen sätter ribban.

vill verkligen


Kylan är här. Vintern. Min ateljé har en kamin, men det tar en stund innan det blir en behaglig värme, ni vet, en sån där färgen torkar snabbt. Inte målat mycket den senaste veckan, bara lekt lite förstrött med bilder i datorn, se bilden. Har gjort annat som fått mig att må bra för stunden. Tränat, jobbat, promenerat etc.. men nu måste jag måla snart. Börjar bli rastlös. Småirriterad. Grälsjuk. Gubbgrinig.

Höstsalongen har två dagars visning kvar till helgen, sen är den över. Hade tydligen varit många besökare. Nu går jag och väntar på att få åka till Stockholm. Men i eftermiddag har jag planerat att gå ut i ateljén i alla fall. Ska måla ett dockhus som jag och lilltjejen byggt av pappkartonger. Kreativitet när den är som bäst. Känner jag mig själv så orkar jag nog inte låta bli att måla annat när jag väl är på plats. Har en fetfågel och ett annat projekt som väntar på bearbetning...

måndag 18 oktober 2010

Vistaprint

Idag försvann förmiddagen fort. Har lekt med bilderna i datorn och beställt en massa reklamgrejer inför ängelutställningen i november. Vykort, kaffekoppar, visitkort, pennor och en alldeles fantastiskt snygg T-shirt till mig själv som jag ska ha på vernissagen, se bilden. Blir nog bra. Gjorde naturligtvis fel först så nu har jag en djävligt hög kredit vid Vistaprint där jag beställer. Men det är en betald kredit så jag blir inte skyldig någonting, och det är bra. Vill ju inte hamna i lyxfällan. Vistaprint kan jag annars rekommendera till andra som vill göra reklam för det de skapar. Här är webadressen: www.vistaprint.se. Men var försiktiga. De påstår att det är gratis eller lockar med höga rabatter, men frakt och moms kostar också, och den är inte gratis. Eller jo, ibland har de faktiskt gratis frakt också. Ha det gott - Hans.

lördag 16 oktober 2010

Oktobermorgon


Hunden väckte mig 04.30 i dag så det var bara att masa sig ur den varma sängen och möta oktoberkylan i dörren. Nattens mörker är speciellt den här årstiden. Ni kanske tror att jag går i den tystnad som minusgrader framkallar, bara hör mina egna fotsteg och hundens fnysningar, men så är icke fallet. I mina öron finns musik, så högt som möjligt. I dag var det bland annat White Stripes, Tom Petty, Rox och Steve Gibbons band som förhöjde min promenad. En salig blandning.

Bland alla tindrande stjärnor på himlen var det några som föll för mina ögon. Vackert. Passade på att önska lycka och hälsa till alla goda människor, så är du en av dem så kan du ta åt dig. men nog om morgonen, nu ska jag skriva någonting om konsten också. Det är ju det som den här bloggen ska handla om egentligen, en konstnärs vardag. Vad händer då? Vare sig jag jobbar kommunalt eller är ledig därifrån, så kretsar mina tankar mycket och ofta om ängelutställning i Stockholm som närmar sig snabbt. Men ibland bryts de av annat, som till exempel igår, då jag hade besök av två konstnärligt utövande damer. Ellinor Henriksson och Turid Lövqvist. Det är intressant att prata med andra om det man själv brinner för, och om vi ska knyta ihop den här texten, så kan jag nog påstå att vi alla, är små stjärnor på en nattsvart konsthimmel.

fredag 15 oktober 2010

Kulturens värld


Jag är glad och lite chockad. Har fått reda på att det kommer ett sex sidors långt reportage om mig och min konst i tidningen Kulturens värld. Det kommer i deras novembernummer och är skrivet och fotograferat av journalisten Barbro Larson. Visste så klart att det var på G, men inte att det skulle bli så stort. Känns lite overkligt.
Länk till tidningens hemsida: www.kulturens-varld.se

onsdag 13 oktober 2010

Fet fågel/ängel och en varulv



Fick lite målat i går. Bland annat den däringa fågeln jag skrev om i gårdagens blogg. Den är målad på duk. 70x90. med akryl och kol. Grunnar nu på nu är hur jag ska fortsätta med den. Har lite olika varianter jag kan testa. Tre faktiskt. Får fundera lite till..

En annan bild som kom sent i går kväll var en varulv. Den är målad i tusch och akvarell. Ett kollage. Riktigt skön kontrast till alla änglar som flugit inne i ateljén under en längre tid. Men varför kom den? Det vet jag inte, och behöver inte veta det heller, även om det säkert finns en psykologisk förklaring. Det var inget medvetet måleri från min sida i alla fall, det var ett undermedvetet.

tisdag 12 oktober 2010

Finna sig


Det är tydligen en fågel/ängelbild inom mig som ska ut innan jag kan komma vidare med något annat. Den ska se ut ungefär som den översta av de sju på bilden. Troligtvis måste jag också genomföra min Stockholmsutställning innan det kan komma något annat, något nytt inom måleriet. Bara att inse att man inte kan styra över skapelseprocessen, även om man gärna vill. Men jag är inte maktlös! Kan i alla fall samla idéer. Researcha inför det som komma skall. Påverka kursen. Använda den osynliga kulturella kompassen. Lura hjärnan :)

Inspireras av andra är inte fel


Satt och bläddrade i en konstbok i går och blev väldigt inspirerad. Abstrakt expressionistiska bilder med stora fält var det som fångade mig mest, även om det var annat som flimrade förbi. Min hjärna började fantisera. Skulle gärna vilja ha ett nytt projekt för nästa år. Ett eget. Jag har två andra på gång, men de involverar andra människor och är än så länge lite hemliga.

söndag 10 oktober 2010

Konstnärlig roadtrip

Mitt roadtripsällskap
Emelie, Johan, Kicki, Thomas & Caroline

Var på en liten konstnärlig roadtrip under lördagen. Vi var ett gäng på sex stycken som for iväg över berget till Sunne och började vid biblioteket där Lotta Appelqvist hade vernissage på sin utställning "Borta" i Galleri Börken. Hon hade målat med tusch och akryl. Mycket spännande, och kanonbra bilder förstås.

Efter det åkte vi till Sundsbergs galleri och kikade på Anneli Pihlgrens konst. Hon hade akvareller och blyerts. Dessa två kombinerades också i vissa bilder. Hennes utställning hette "Very Welcome Mr Rorschach". Intressant utställning.

Sen gick färden till Karlstad där vi kastade i oss mat, så vi fick energi till att fortsätta vår konstfrossa. In till Thomas Christenssens utställning där vi njöt av hans underbart fria bilder. Vidare till Niki Meriman charmiga skulpturer och Gunhild Johansson färgsprakande bilder och till sist sprang vi in på samlingsutställningen med tre minuter till godo. Det är faktiskt lite stressigt att ta till sig mycket konst på en dag. Hann till exempel inte till mina vänner Kerstin Osterman och Silvija Boisen-Sinka, men man hinner ju inte hur mycket som helst.

Kan tillägga att övriga konstnärer som verkade intressanta på samlingsutställningen, men som vi aldrig hann till (man kanske kan söka på nätet) var: Maria Vallgren, Karin Börjeson, Laila Nylin, Karin Fast Aronsson.

lördag 9 oktober 2010

Bak och vernissage


I går bakade jag tillsammans med minsta dottern. Istället för att måla. Kreativitet i annan form. Ätbar form. Hela huset doftade nybakat och det var bara att njuta. Ibland behöver man faktiskt tillfredsställa andra sinnen och göra något helt annat för att få tillbaka lusten till bildkonsten. Nu var det nog en tio år sen jag bakade sist. Då gjorde jag matbröd som påminde om pingisracketar, små platta och hårda. Då lovade jag mig själv att aldrig baka igen, men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Tur det.

I dag ska jag och ett gäng konstnärligt utövande vänner åka till Lotta Appelqvist vernissage i Sunne. Det ska bli roligt. Läste om det till morgonkaffet i Värmlands Folkblad. Såg också att det var vernissage samtidigt på en annan intressant utställning där i Sunne. Ska nog baka in den också (la ni märke till ordvitsen?) Rapporterar om det en annan dag.

Ha en bra helg på er därute i cyberrymden och glöm inte att säga "HEJ" om vi ses i verkligheten - Hans.

onsdag 6 oktober 2010

en annorlunda skiss


Var ute en sväng på eftermiddagen till ateljén, men det ville sig inte riktigt. Det är någonting som gnager i mitt undermedvetna som inte vill komma fram.. än. Det som däremot kom fram var en lite annorlunda skiss. Får se om den vill utvecklas till en tavla. Ska måla den riktigt, riktigt långsamt tror jag.

tisdag 5 oktober 2010

Lotta Appelqvist



Lotta Appelqvist
Lotta är en underbar konstnärinna och en god vän till mig. Hon hade bett om min hjälp med att välja bland hennes bilder inför en utställning hon ska ha. I går förmiddag åkte jag dit. Det var som att vara det första barnet som kommer in i en godisbutik. Så mycket fint som man bara vill ta med hem på en gång, men det var ju inte därför som jag skulle dit. Tyvärr.
Så med en kopp te i högerhanden och skarpa konstögon på satt jag bekvämt på en pianopall medan hon visade fram det ena fantastiska tavlan efter den andra. Efter att ganska bryskt sagt bu eller bä så blev det tre högar. Ja-högen, kanske-högen och nej-högen. Storleksmässigt i den ordningen också. Nu får Lotta självklart göra som hon vill efter att jag åkt, men jag sa i alla fall ärligt vad jag tyckte. Hoppas många åker dit och tittar på slutresultatet. Jag ska i alla fall göra det. Ni finner tiderna på bilden längst upp.

lördag 2 oktober 2010

Speciellt rakvatten


Har varit ute på en promenad med hunden på morgonen. Tittat på fåglarnas mönster när de flyger i flock över en alldeles för grå himmel medan Lars Winnerbäck sjöng om livet i mina hörlurar. Det var en fin stund.

Nu blir det frukost innan jag åker och tränar, sen ska jag förbereda mig för dagens evangemang. Vernissage i Munkfors kyrka kl.15.00. Ska raka mig och använda rakvattnet ni ser på bilden här ovan. Tyckte det passade i dag, trots att jag inte har ingen aning om vad schlesser betyder... men det kanske någon annan vet?

VF i dag ang Höstsalongen 2010 i Munkfors

Välkomna på vernissage i dag. Klicka på bilden så blir den större. Där kan ni läsa mer om dagens evangemang i ett urklipp från dagens Värmlands Folkblad.